Opleidingsinfo & veel gestelde vragen

Introductie

In de! Kunsthumaniora Hedendaagse Dans leer je hedendaagse- en klassieke danstechnieken als basis van de opleiding en leer je omgaan met je dansende lichaam op een verantwoorde, professionele en creatieve manier.

Daarnaast leer je improvisatie, compositie, choreografie, moderne jazzdans en pilates en werk je samen met verschillende gastchoreografen en docenten.

Dans is een kunsttak die naast zware fysieke inspanningen, een gedreven motivatie, inzet, passie en doorzettingsvermogen vereist. Dansplezier en goesting zijn belangrijke aspecten die in de opleiding gevoed worden.

Het artistieke component van de opleiding omvat, naast het hoofdvak dans, ook een aantal ondersteunende kunstvakken zoals muziek, drama en algemene kunstgeschiedenis.

Kandidaat-leerlingen worden via een auditie getest op hun basiskennis van klassieke en hedendaagse dans en improvisatie. Daarnaast dient de kandidaat danser te beschikken over een uitstekende conditie, lichamelijke geschiktheid, natuurlijke bewegingscoördinatie, gevoel voor ruimte, presentatie, opnamevaardigheid, creativiteit, expressie, een groot gevoel voor muzikaliteit en (zelf)discipline.

Structuur

EERSTE GRAAD

In de eerste graad, die bedoeld is als onderbouw voor de 2de en 3de graad worden de leerlingen/dansers ondergedompeld in de klassieke en hedendaagse danstechnieken en krijgen ze de kans om zelf creatief aan de slag te gaan met hun eerste choreografische spelvormen. Dit resulteert in 2 voorstellingen (free podium), een Happening met de volledige eerste graad en de voorstelling Moving Art.

2DE EN 3DE GRAAD

Zowel in de 1ste, 2de als 3de graad zij klassieke danstechniek en hedendaagse danstechniek een essentieel onderdeel van de basisopleiding.
 Naast deze basistechnieken worden de leerlingen creatief gevormd en leren ze improvisatie, creatie en choreografie.

De leerlingen worden deskundig begeleid door een team van professionele dansleerkrachten, gastdocenten, kinesisten en het DAB (Dans Anatomische Begeleiding) team.

Tijdens GWP weken krijgen de leerlingen o.a. extra workshops in: Choreografie, Historische Dans, Floorwork, Licht- en Geluidstechnieken, Percussie en Ritme, Massage, Anatomie, voedingsbegeleiding, yoga...

NA DE OPLEIDING

De studierichting DANS werkt nauw samen met het Koninklijk Conservatorium Antwerpen afdeling DANS. Wij overleggen over de begincompetenties die van instromende studenten verwacht worden en zorgen voor een vlotte overgang van onze leerlingen naar het hoger onderwijs. Ook met PARTS ( Brussel), Codarts (Rotterdam), Artez (Arnhem) en SEAD (Salzsburg) worden nauwe samenwerkingsbanden onderhouden.

In onze workshops werken we samen met vele nationale en internationale docenten en choreografen uit het veld o.a. Sidi Larbi Cherkaoui, Akram Khan, Anton Lachky, Altea Nunez, Oscar Ramos, Jose Agudo, Natacha Pire, Roberto Olivan, enz.

Meer info over onze audities via deze link.

Structuur van de eerste graad 1A (eerste jaar) / 2A (tweede jaar)

De Algemene Vakken van het eerste leerjaar worden gegroepeerd in vier clusters: TAAL, MAVO, STEM en TALENT. Wij koppelen die clusters telkens aan 2 werkwoorden zodat wij in acht werkwoorden omschrijven wat wij onze leerlingen doorheen alle vakken willen aanleren.

CLUSTERS

 • TAAL - 1A: 11u / 2A: 10u: Nederlands, Frans, Engels

Leren en communiceren: competenties in het Nederlands en andere talen.

 • MAVO - 1A: 5u / 2A: 6u: Geschiedenis, Aardrijkskunde, Economie, Levensbeschouwelijk Vak.

Samenleven en Begrijpen: competenties met betrekking tot historisch bewustzijn, ruimtelijk inzicht en burgerschap.

 • STEM - 1A: 10u / 2A: 10u: Natuurwetenschappen, Techniek, Wiskunde, Lichamelijke Opvoeding.

Denken en Maken: Competenties inzake Wiskunde, Exacte Wetenschappen, Technologie en Duurzaamheid.

 • TALENT - 1A: 6u / 2A: 10u: Dans.

Verkennen en Kiezen


In de optie DANS krijgen de leerlingen van de 1ste graad BASISOPTIES in het eerste jaar en KUNST EN CREATIE in het tweede jaar

1A KEUZE DANS (basisoptie)

 • Klassieke Dans 6u
 • Hedendaagse Dans 4u

2A KEUZE DANS (Kunst en Creatie)

 • Kunstinitiatie 2u
 • Klassieke Dans 6u
 • Hedendaagse Dans 4u

2de en 3de graad

3de 4de 5de 6de
Levensbeschouwelijk vak 2 2 2 2
Nederlands 4 4 4 4
Frans 2 2 3 3
Engels2 2 2 2
Wiskunde 3 3 2 2
Natuurwetenschappen 2 2 - -
Aardrijkskunde 1 1 1 1
Geschiedenis 2 2 1 1
Lichamelijke opvoeding - DAB 1 1 1 1
Kunstgeschiedenis - - 1 1
Kunstinitiatie 1 1 - -
Muziekesthetica - - 1 1
Algemene muziekleer 1 1 - -
Hedendaagse danstechniek 4 4 4 4
Hedendaagse danscreatie / project 4 4 4 4
Klassieke danstechniek 6 6 6 6
Moderne Jazzdanstechniek _ 2 2 2
Improvisatie _ _ 2 2
Pilates 1 1 1 1
Totaal 36 38 37 37Veel gestelde vragen over de opleiding

We begrijpen dat starten in een dansopleiding spannend is en dat jullie met verschillende vragen zitten. Daarom hebben we hieronder een lijst gemaakt met veel gestelde vragen en er ook al een antwoord op gegeven. Als jullie daarna nog vragen hebben kunnen jullie de school steeds contacteren.

 • Hoeveel uren dans krijgen de leerlingen in de 1ste graad? (1ste en 2de jaar)

In de eerste graad (1 en 2 dans) krijg je 6u Klassieke dans en 4u Hedendaagse dans. Daarnaast krijg je nog 1u drama en 1u Dans Anatomische Begeleiding.

 • Hoeveel uren dans krijgen de leerlingen in de 2de graad? (3de en 4de jaar)

In het 3de jaar krijg je 6u klassieke dans, 4u hedendaagse dans techniek en 4u hedendaagse dans creatie. In het 4de jaar komt daar nog 2u Moderne Jazzdans bij. Daarnaast krijgt je nog 1u pilates en 1u Dans Anatomische Begeleiding.

 • Hoeveel uren dans krijgen de leerlingen in de 3de graad ? (5de en 6de jaar)

In de 3de graad (5 en 6 dans) krijg je 6u klassieke dans, 4u hedendaagse dans techniek en 4u hedendaagse dans Project en 2u improvisatie. Daarnaast krijgt je nog 1u pilates en 1u Dans Anatomische Begeleiding.

 • Is er een internaat verbonden aan de school?

Inderdaad, leerlingen van de! Kunsthumaniora Hedendaagse Dans kunnen op internaat gaan. De leerlingen verblijven in TGO! de Spits, Thonetlaan 106, 2050 Antwerpen (Linkeroever). Contact: beheerder@de-spits.be Tel 03 219 59 30. De leerlingen worden met de bus naar de school gebracht en terug opgehaald.

 • Ik heb nog nooit klassieke dans gevolgd. Kan ik dan starten in de opleiding?

Ja, afhankelijk van je fysieke mogelijkheden. Wij zijn op zoek naar dansers met fysiek potentieel, beweeglijkheid, passie, unieke ik. Wij raden wel aan om zo snel mogelijk te starten met klassiek ballet om je basistechniek op te bouwen. Werk zeker ook aan lenigheid.

 • Ik heb nog nooit hedendaagse dans gevolgd. Kan ik dan starten in de opleiding?

Ja, afhankelijk van je fysieke mogelijkheden. Wij zijn op zoek naar dansers met fysiek potentieel, beweeglijkheid, passie, unieke ik. Wij raden wel aan om zo snel mogelijk te starten met hedendaagse dans om je beweeglijkheid en basis voor hedendaagse dans op te bouwen.

 • Hoeveel kinderen laten jullie toe in het eerste jaar.

In principe is er geen echte limiet maar wij houden het rond de 20 dansers in het eerste jaar. De eerste graad wordt zeker gesplitst. Op deze manier zijn er 10 leerlingen per groep.

 • Wat kan je na de opleiding aan de! Kunsthumaniora Hedendaagse dans doen?

In principe bereiden wij onze leerlingen voor op een plaats in het hoger dansonderwijs. Onze leerlingen starten dikwijls in een Bachelor opleiding dans in binnen- en buitenland. De opleidingen waar onze leerlingen worden aangenomen zijn Koninklijk Conservatorium Antwerpen, P.A.R.T.S. Brussel, ARTez Arnhem, Codarts Rotterdam, Northern School of Contemporary Dance Leeds - UK, London Contemporary Dance School - UK, SEAD Oostenrijk, en vele andere.... Niet alle leerlingen gaan dans studeren. Met het diploma KSO kan je de meeste Bachelor opleidingen gaan volgen.

 • Hoe verloopt de auditie?

Tijdens de auditie wordt er een klassieke les, een hedendaagse les en improvisatie les gegeven. Daarna komt een gesprek met de jury en een fysieke test bij onze kiné van de school.

 • Is de school makkelijk te bereiken met het openbaar vervoer?

Ja. Met bus 22 geraak vanop de Groenplaats, Antwerpen tot in Wilrijk. Vanuit Berchem Station neem je bus 21 tot in Wilrijk. Vanuit Antwerpen Centraal neem je bus 17 en rij je via Campus Harmonie tot in Wilrijk.

 • Wat zijn de extra kosten in de dansopleiding?

Wij maken de dansafdeling zo goedkoop mogelijk. Naast de algemene kost van boeken en gwp betaalt je de aankoopprijs voor een uniform voor de dansvakken en een trainingspak. Daarnaast zijn er extra kosten voor projecten en workshops.We proberen ook een aantal voorstellingen te bekijken per jaar die maximum 10euro kosten per leerling.

 • Kan ik reeds meedoen met dansvoorstellingen vanaf de 1 graad?

Podium ervaring is een belangrijke onderdeel van deze opleiding. Elk jaar hebben we Moving Art waar alle leerlingen aan meewerken. De eerste graad neemt ook deel aan de Happening, een voorstelling waar ook leerlingen van muziek en woord aan meedoen. Krijg ik de kans om zelf een choreografie te maken? In de eerste graad zijn er 2 momenten waar je een eigen choreografie kan maken, alleen of in kleine groepjes: Free podium. In de 2de graad krijg je tijdens het vak Hedendaagse Dans Creatie de kans om zelf korte creaties te maken. In de 3de graad heb je het van Hedendaagse Dans Project. In het 5e jaar heb je de mini Gip (solocreatie) die je voorbereidt op de Gip (groepscreatie). In het 6e jaar maak je een gip productie met leerlingen uit de andere jaren als danser.

 • Kan ik blijven dansen of andere hobby's doen in mijn vrije tijd?

Jazeker, je mag je hobby's blijven doen. De bedoeling is wel dat je hobby niet in de weg staat van de opleiding. Doe dus niet teveel buiten de school want de opleiding is reeds vermoeiend. Als je geblesseerd, overbelast of oververmoeid geraakt vragen we wel om minder te dansen of eventueel voor een bepaalde tijd te stoppen.

 • Wat met Meld je aan?

Je kan je je aanmelden voor de ! Kunsthumaniora Hedendaagse Dans via de website van Meld je Aan. Je registratie binnen het Meld je Aan systeem is voor de dansafdeling echter minder van belang. Alleen als je slaagt voor de auditie kan je starten. Zelfs als je niet was aangemeld via het meld je aan systeem kan je starten als je voor de auditie slaagt. Het speelt dus geen rol of je auditie doet op 6 maart of op 29 mei.

de ! Kunsthumaniora Hedendaagse Dans in beeld

Nieuws