Opleidingsinfo

In de! Kunsthumaniora Hedendaagse Dans leer je hedendaagse- en klassieke danstechnieken als basis van de opleiding en leer je omgaan met je dansende lichaam op een verantwoorde, professionele en creatieve manier. Deze dynamische dansopleiding richt zich op het ontwikkelen van de creatieve, denkende danser met een sterke, technische basis in hedendaagse en klassieke dans.

Je leert improvisatie, compositie, choreografie, moderne jazzdans en pilates en werkt samen met verschillende gastchoreografen en docenten.

Dans is een kunsttak die naast zware fysieke inspanningen, vooral een gedreven motivatie, inzet, passie en doorzettingsvermogen vereist. Het artistieke component van de opleiding omvat, naast het hoofdvak dans, ook een aantal ondersteunende kunstvakken zoals muziek, drama en algemene kunstgeschiedenis.

Kandidaat-leerlingen worden via een audite getest op hun kennis van de klassieke en de hedendaagse dans en van improvisatie. Daarnaast dient de kandidaat danser te beschikken over een uitstekende conditie, lichamelijke geschiktheid, natuurlijke bewegingscoördinatie, gevoel voor ruimte, presentatie, opnamevaardigheid, creativiteit, expressie, een groot gevoel voor muzikaliteit en (zelf)discipline.

Om onze leerlingen zo optimaal mogelijk te begeleiden werd een programma "Dansopleiding & Gezondheid" ontwikkeld met twee grote pijlers: voedingsbegeleiding en preventie van kwetsuren in samenwerking met Kinesist Bjorn Fierens


  • EERSTE GRAAD

De eerste graad - HEDENDAAGSE DANS van de! Kunsthumaniora is bedoeld als onderbouw voor de 2de en 3de graad KSO - HEDENDAAGSE DANS

Optie/basisoptie Dans: sinds september 2006 richt de! Kunsthumaniora de eerste graad Dans in.
 Met deze uitbreiding naar beneden toe voorziet de! Kunsthumaniora in een volwaardige professionele dansopleiding van 6 jaar.

De 2 jaar extra dansopleiding in de eerste graad geeft ons de mogelijkheid om jonge leerlingen een juiste basis te geven, te kneden en te vormen tot sterke hedendaagse dansers.

  • 2DE EN 3DE GRAAD

Zowel in de 1ste, 2de en de 3de graad is klassieke danstechniek en hedendaagse danstechniek een essentieel onderdeel van de basisopleiding.
 Wij profileren ons voornamelijk in de hedendaagse dans op technisch en creatief vlak en improvisatie waarvan het aantal lestijden gradueel toeneemt (4u in het 1ste leerjaar, 6 u in het 2de leerjaar; 8u in de 2de graad en 12u in de 3de graad). De leerlingen trainen 1u Pilates in de 2de en 3de graad.

De leerlingen worden deskundig begeleid door een team van professionele dansleerkrachten, gastdocenten, kinesisten en het DAB (Dans Anatomische Begeleiding) team.

Tijdens GWP weken krijgen de leerlingen o.a. extra workshops in: Choreografie, Historische Dans, Floorwork, Licht- en Geluidstechnieken, Percussie en Ritme, Massage, Anatomie, voedingsbegeleiding, yoga...

  • NA DE OPLEIDING

De studierichting DANS werkt nauw samen met het Koninklijk Conservatorium Antwerpen afdeling DANS. Wij overleggen over de begincompetenties die van instromende studenten verwacht worden en zorgen voor een vlotte overgang van onze leerlingen naar het hoger onderwijs. Ook met PARTS ( Brussel), Codarts (Rotterdam), Artez (Arnhem) en SEAD (Salzsburg) worden nauwe samenwerkingsbanden onderhouden.

In onze workshops werken we samen met vele nationale en internationale docenten en choreografen uit het veld o.a. Sidi Larbi Cherkaoui, Akram Khan, Anton Lachky, Altea Nunez, Oscar Ramos, Jose Agudo, Natacha Pire, Roberto Olivan, enz.


1ste GRAAD (A- stroom)

Vakken 1ste leerjaar A
(opties) Dans
2de leerjaar A
(opties) Dans
Levensbeschouwelijk vak2 2
Nederlands 5 5
Frans 4 3
Engels 2 2
Wiskunde 5 4
Geschiedenis 1 2
Aardrijkskunde 2 1
Natuurwetenschappen 1 2
Muzikale Opvoeding 1 0
Plastische Opvoeding 1 1
Techniek 2
2
Lichamelijke opvoeding 1
1
Kunstinitiatie 0
2
Klassiek dans 4 4
Hedendaagse dans 4 4
TOTAAL 36 35DKO dans (optioneel) 4
4

2de en 3de graad

3de 4de 5de 6de
Levensbeschouwelijk vak 2 2 2 2
Nederlands 4 4 4 4
Frans 2 2 3 3
Engels2 2 2 2
Wiskunde 3 3 2 2
Natuurwetenschappen 2 2 - -
Aardrijkskunde 1 1 1 1
Geschiedenis
2 2 1 1
Lichamelijke opvoeding - DAB 1 1 1 1
Kunstgeschiedenis - - 1 1
Kunstinitiatie 1 1 - -
Muziekesthetica
- - 1 1
Algemene muziekleer 1 1 - -
Hedendaagse danstechniek 4 4 4 4
Hedendaagse danscreatie / project 4 4 4 4
Klassieke danstechniek 6 6 6 6
Moderne Jazzdanstechniek _ 2 2 2
Improvisatie _ _ 2 2
Pilates 1 1 1 1
Totaal 36 38 37 37
DKO (optioneel)
2 -
- -

© 2020 de ! Kunsthumaniora Hedendaagse dans